
ساخت تلسکوپ INO340
اصلی ترین فعالیتهای طرح رصدخانه ملی ایران شامل طراحی، ساخت، نظارت و بهرهبرداری از تلسکوپ ۳/۴ متری INO340 و زیرساختها و ابزارهای آن میشوند. از جمله ابزارهای مکمل تلسکوپ اصلی میتوان به حسگر جبهه موج، ردیاب خودکار، ابزار نور سنجی/تصویربرداری و طیف نگار اشاره کرد. انجام این مسئولیتها در مرحله اول بر عهده تیم مدیریت و سپس با بخشهای مختلف طرح از جمله تیم اپتیک، اپتیک فعال، مکانیک، سیستم کنترل تلسکوپ و تیم سایت گرگش است. تجهیز و نگهداری از زیرساختهای طرح خود یکی از مهمترین نکات حائز اهمیت است که می تواند بخش قابل توجهی از زمان و امکانات طرح را به خود اختصاص دهد. بخشی از زیرساختهای رصدخانه ملی عبارتند از ساختمان خدمات و لایه نشانی، جاده اختصاصی رصدخانه ملی، مجموعه رصدسرا و … .

توسعه فناوری
در کنار تیم اصلی متخصصان و مهندسین طرح که مستقیماً بر روی بخشهای مختلف تلسکوپ INO340 متمرکز هستند، یکی از مهمترین بخشهای پیشرو در مجموعه طرح رصدخانه ملی که نقش مؤثری در طراحی و اجرای زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری طرح داشته است، تیم توسعه فناوری است. این گروه تا کنون با انجام پژوهشهای گسترده و تلاشهای نوآورانه به دستاوردهای ارزشمندی برای طرح رصدخانه ملی دست یافته است که از جمله می توان به طراحی و اجرای سامانه سنجش خودکار دید نجومی رصدخانه ملی (INO Auto DIMM) و همچنین طراحی و اجرای سامانه میدان دید باز INOLA که نخستین سامانه فعال رصدی در سایت رصدی گرگش است اشاره کرد. هر دوی این سامانهها بصورت اتوماتیک از راه دور کنترل می شود.
آموزش و بسترسازی
از آنجا که این طرح، یک طرح ملی است و در چشمانداز خود اهدافی همچون تبدیل شدن به یک سکوی بینالمللی علمی برای نجوم را دارد، یکی دیگر از فعالیتهای مهم طرح، برنامهریزی، بسترسازی و آموزش نجوم پایه برای عموم به خصوص نسل جوان است. یکی از مخاطبان اصلی این بخش ساکنان مناطق اطراف سایت رصدی گرگش هستند که شیوه زندگی آنها و استفاده از منابعشان بطور مستقیم بر روی جریان کاری رصدخانه ملی تأثیر میگذارد. تا کنون حدود ۱۴۰۰ دانشآموز در ۲۲ مدرسه در مناطق شهری و روستاهای اطراف سایت گرگش در زمینه آشنایی پایه با علم نجوم و مشکلات حاصل از آلودگی نوری برای رصدخانه ملی آموزش داده شدهاند. همچنین طرح رصدخانه ملی برای علاقهمندسازی عموم به علم نجوم در حال راهاندازی صفحات خود در فضای مجازی است.