رصدخانه ملی ایران در راستای اهداف بلند مدت خود برای تبدیل شدن به یک پایگاه نجومی بین المللی، میزبان مجموعه ای از امکانات رصدی خواهد بود. تلسکوپ اصلی ۳/۴ متری رصدخانه ملی که از نوع ریچی کرتین (Ritchey‐Chrétien) است در محل کانون کاسگرین دارای میدان دید ۲۰ دقیقه قوسی است و در این میدان وضوح تصویری بهتر از ۰/۵ ثانیه قوس (FWHM) دارد. سه درگاه کناری هر یک با میدان دید ۸ دقیقه قوسی در نظر گرفته شده اند و از این رو می توان در آن واحد چهار ابزار نجومی را بر روی تلسکوپ نصب کرد. محدوده کاری این تلسکوپ از ۳۲۵ تا ۲۵۰۰ نانومتر است که البته در ابتدا تمرکز بر روی محدوده مرئی خواهد بود. دومین سامانه ای که برای رصدخانه ملی طراحی شده است سامانه میدان دید باز به نام INOLA است که برای مطالعه اجرامی که درخشندگی سطحی بسیار پایینی دارند در طول موج مرئی استفاده خواهد شد. سومین عضو رصدخانه، سامانه مکان پایی که از سه بخش کنترل دید نجومی (Auto DIMM)، یک دوربین دید ۳۶۰ درجه آسمان و یک ایستگاه هواشناسی تشکیل شده است.
رصدخانه
امکانات مکمل نزدیک قله گرگش عبارتند از یک اتاق کنترل مرکزی، ساختمان سرویس و لایه نشانی، پایگاه مکان پایی و مجموعه رصدسرا در نزدیکی روستای کامو. قطر گنبد تلسکوپ اصلی رصدخانه ملی ۱۶ متر است که هم در داخل گنبد و هم طبقه زیرین مجهز به سیستم حنک کننده فعال است تا اثرات گرمایی که عامل آن انسان یا ابزار باشد را خنثی کند. ساختمان سرویس مجهز به تالار پاکسازی و لایه نشانی آینه است و همچنین اتاق کنترل مرکزی در این ساختمان قرار دارد.
رصدخانه ملی ایران هم اکنون در فاز ساخت است. فعالیت های مربوط به سایت رصدی ابتدا با یک دوره هشت ساله مکان یابی آغاز شد که در نهایت منجر به انتخاب قله ۳۶۰۰ متری گرگش شد. در ادامه فعالیتهای دقیق تعیین مشخصات سایت و مکان پایی انجام گرفت. از جاده اختصاصی ۱۱/۲ کیل.متری رصدخانه ملی که قله گرگش را به راه های جادهای کشور متصل می کند در سال ۱۳۹۶ بهره برداری شد. و بالاخره کار ساخت که شامل پایه، محفظه تلسکوپ و ساختمان سرویس و لایه نشانی می شود از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است. محل رصدخانه ملی ایران که در ۵۱° شرقی واقع است نسبت به سایر رصدخانه های مدرن امروز بسیار مناسب است و پلی است میان رصدخانههای آسیای شرقی و شرق آتلانتیک که با هم اختلافی در حدود یک زاویه ساعتی دارند. دید نجومی در حدود ۰/۶ این سایت در کنار موقعیت مناسبش موجب می شود که این رصدخانه دارای پتانسیلهای بسیار بالایی باشد.